Σύνοδος Κορυφής: Στα «μαλακά» προβλέπεται να πέσει πάλι η Άγκυρα

Τρεις μήνες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ο Κ. Μητσοτάκης ζητά «συνέπειες» για την Τουρκία

Με τον πήχη πολύ χαμηλά όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας ξεκινάει σήμερα η σύνοδος κορυφής, που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες και με ιδιαιτέρως “βαριά” ατζέντα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης των “27” για την Τουρκία που διέρρευσε χθες και έχει στα χέρια της η Αυγή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν την κλιμάκωση των “μονομερών ενεργειών”, των “προκλήσεων” και της αντιευρωπαϊκής “ρητορικής” της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ καταδικάζουν και τις εξελίξεις στα Βαρώσια. Ωστόσο δεν προχωράνε στην διατύπωση νέων κυρώσεων και παραπέμπουν σε νέα επανεξέταση του ζητήματος στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου 2021.

Συγκεκριμένα οι “27” του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με το προσχέδιο, περιορίζονται στο να ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών να προετοιμάσουν ενδεχόμενες προσθήκες στη λίστα των ονομάτων στα οποία ήδη επιβάλλονται κυρώσεις για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και να εργαστούν πάνω στην “επέκταση” του πεδίου εφαρμογής της εν λόγω παλαιάς απόφασης.

Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την απομάκρυνση του “Oruc Reis” ζητώντας αυτή η κίνηση να διατηρηθεί προκειμένου να επιτρέψει “την έγκαιρη επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”, ενώ υπενθυμίζει πως η πρόταση για μια “θετική ατζέντα” με τη γειτονική χώρα “παραμένει στο τραπέζι”.

Οι εν λόγω αναφορές είναι σαφώς πολύ αδύναμες σε σχέση με τα μέτρα για τα οποία πίεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπεριλαμβανομένων του εμπάργκο όπλων και της απαγόρευσης χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών και εταιρειών από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ως εκ τούτου θεωρείται δεδομένο στις Βρυξέλλες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα διεκδικήσει κάτι πιο δυναμικό, κάτι που όμως είναι αμφίβολο αν θα γίνει αποδεκτό ή, ακόμα και αν υπάρξει διαφοροποίηση στη διατύπωση, αν αυτό θα θεωρηθεί ικανοποιητικό.

Ο βασικός λόγος είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι διχασμένο ως προς τη στρατηγική αντιμετώπισης της Τουρκίας, καθώς, όπως επισήμανε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπάρχουν “διαφορετικά συμφέροντα” μεταξύ των κρατών – μελών.

Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, υπέρ μιας σκληρής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία είναι η Γαλλία και η Αυστρία, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία κυρίως για οικονομικούς λόγους, αλλά και λόγω του προσφυγικού, όπως και η Ιταλία. “Δεν είναι έκπληξη το ότι κάποια κράτη – μέλη διαφωνούν” είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Ε.Ε. επισημαίνοντας ότι η τελική απόφαση θα διαμορφωθεί σήμερα στο διαπραγματευτικό τραπέζι των “27”.

Όπως σχολίαζε χτες σε διαδικτυακή συζήτηση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για τη σύνοδο κορυφής ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και επικεφαλής της ομάδας Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Κ. Μητσοτάκης έχει “ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών” σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, αλλά το πιθανότερο είναι να πάρει μια “εξαγγελία κυρώσεων” ή “κυρώσεις – χάδι”, ενώ η αναβολή των αποφάσεων για τον Μάρτιο, θα είναι η “τρίτη” στη σειρά. “Αν φέρει πίσω πάλι ‘τσάι και συμπάθεια’, δεν το λες εθνική επιτυχία” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συγχρόνως αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας δε φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς ο πραγματικός “πονοκέφαλος” στη σύνοδο κορυφής -που δεν αποκλείεται να είναι μακρά- αφορά το ουγγροπολωνικό βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το πακέτο ανάκαμψης.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τη Βαρσοβία, οι δύο χώρες και η γερμανική προεδρία κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία προκειμένου να “ξεμπλοκάρει” η τελική διαδικασία έγκρισης του ΠΔΠ και του ταμείου ανάκαμψης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ε.Ε., οι διαπραγματεύσεις με τις δύο κυβερνήσεις βρίσκονταν ακόμα χθες σε εξέλιξη και στόχος ήταν να επιτευχθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση όσον αφορά τον μηχανισμό διαφύλαξης του κράτους δίκαιου, με τον οποίο διαφωνούν οι δύο χώρες, αλλά θεωρούν αδιαπραγμάτευτη τη σύνδεσή του με τα ευρωπαϊκά κονδύλια ορισμένες κυβερνήσεις και το Ευρωκοινοβούλιο.

“Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στα όσα έχουμε συμφωνήσει για τον σεβασμό του κράτους δίκαιου” τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης στη χθεσινή διαδικτυακή συζήτηση υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι μόνο η ευρωομάδα της Αριστεράς σύμφωνη σε αυτό, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών και ο πρόεδρος Σασόλι.

Τρεις μήνες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ο Κ. Μητσοτάκης ζητά «συνέπειες» για την Τουρκία

Τρεις μήνες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει «συνέπειες» για την Τουρκία και αναρωτιέται εάν η Ευρώπη θα φανεί αξιόπιστη στις αποφάσεις που είχε πάρει σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά.

«Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι για το θέμα με την Τουρκία «το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε στις δηλώσεις του και τη λατινική φράση «Pacta sunt servanda» (σ.σ η συμφωνία πρέπει να τηρείται), μια φράση που χρησιμοποιείται στο διεθνές δίκαιο και τη διπλωματία για να υποσημειώσει ότι οι όροι μιας συμφωνίας είναι δεσμευτικοί για τα μέρη που την συνομολογούν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί